piątek, 26 lutego 2010

Ciasto Bounty

Zrobiłam! Zapowiada się nieźle, Chłodzi się właśnie w lodówce. Musiałam się nieźle powstrzymywać, żeby nie zjeść całej tej masy kokosowej, bo naprawdę jest obłędna. Pozwolę sobie zacytować przepis za Anulką chociaż ten przepis się już przez niejeden blog przewinął. Widziałam go też u dorotus76 i Majany

Składniki:
5 jaj
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ze składników przygotować tradycyjny biszkopt kakaowy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie ubijamy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie łączymy z puszystą masą. Przelewamy ciasto do okrągłej formy o średnicy 24cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170oC.

Ja zrobiłam biszkopt według przepisu mojej mamy odpowiednio zmniejszając proporcje, bo biszkopt nie musi być przecież wysoki jak na tort.



Na krem:
3 szklanki mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
250g wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy

2 i 1/2 szklanki mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wiórki kokosowe i dusić na małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły. Następnie dodać kostkę masła. W pozostałej połowie szklanki mleka rozprowadzić budyń śmietankowy i dodać go do pozostałej masy, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.



Polewa:
tabliczka czekolady gorzkiej
tabliczka czekolady mlecznej
40 g masła

Rozpuścić połamaną czekoladę w kąpieli wodnej (garnek z czekoladą na garnku z wrzątkiem) jak się rozpuści dodać masło i mieszając chwile pogrzać. Polewa będzie się pięknie lała.

Masę kokosową rozprowadzić równomiernie na cieście, a na niej rozprowadzić polewę czekoladową i wstawić do lodówki.

1 komentarz:

  1. Koniecznie zdjęcie poproszę. No i jak tu pracować...
    /iz.a

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
free counters