Polecam, właśnie w tej formie.
Składniki (na w zasadzie dwa pucharki)
250 g serka mascarpone
2 żółtka
10 dag cukru
cukier waniliowy, lub aromat
łyżka likieru (amaretto w oryginale, ja dodałam wspomniany Bailey's)
kieliszek wiśniówki
pół filiżanki mocnej kawy rozpuszczalnej
łyżka kakao
biszkopty
Białka z cukrem i likierem ubić na parze na puszystą masę (miskę ze składnikami postawić na garnku z wrzącą wodą i miksować mikserem, woda nie musi się już gotować). Kiedy cukier się rozpuści dodać serek i wymieszać.
W szklanym, przezroczystym naczyniu układać biszkopty namoczone kawą, skropić je wiśniówką. Na to wyłożyć połowę masy. Przykryć kolejną warstwą biszkoptów namoczonych kawą, ponownie skropić wiśniówką. Ułożyć resztę masy. Posypać kakao przez sitko.
.jpg)
.jpg)
Mniamuśne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz