poniedziałek, 1 lutego 2010

Pasta z makreli wędzonej

Uwielbiam wędzoną makrelę. Najczęściej pochłaniam całą bez żadnych dodatków. Mój mąż jednak lubi pastę z makreli, najczęściej je ją na grillowanym chlebku z masełkiem. Pycha!!!




Składniki:

1,5 makreli wędzonej
4 jajka
mała cebula (ja używam czerwonej, żeby było bardziej kolorowo)
szczypior - wedle uznania, ja daje dużo bo bardzo lubię
łyżka majonezu
sól pieprz
opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny i oliwy, ogórek kiszony lub koserwowy

Makrelę rozgnieść widelcem, jajka i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, szczypior posiekać. Można najpierw skropić makrelę sokiem z cytryny i oliwą, ja uważam ze makrela jest wystarczająco tłusta, żeby wyszła mazista pasta. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, majonezem.


Related Posts with Thumbnails