środa, 17 lutego 2010

Po prostu gulasz

Nie po węgiersku, nie po bułgarsku i nie po chińsku, ale po mojemu. Nieco inspirowany przepisem negreski

Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego (ja kupuje gotowe drobne, wieprzowe, ale może być oczywiście tez wołowina, cielęcina, karkówka wieprzowa, łopatka, itp.)
1 duża marchewka
kawałek selera korzeniowego
2 cebule
kawałek pora
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki mąki
liść laurowy
sól pieprz
olej

Mięso rozdrobnić (pokroić w kostkę), cebulę w piórka, czosnek posiekać lub przepuścić przez praskę, selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por i marchewkę pokroić w talarki, paprykę w pół krążki.
Mięso oprószyć mąką, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, lub głębokiej patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać do mięsa razem z marchewką, selerem i porem. Dusić pod przykryciem. W miarę potrzeby podlewać niewielką ilością gorącej wody.
Jak mięso będzie się robiło miękkie dodać paprykę, liść laurowy. Dalej dusić. Na koniec dać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem.
Podobno dobrze jest zostawić potrawę na kilka godzin do przegryzienia się.
W przepisie, z którego ściągam autorka sugeruje podlać połową szklanki czerwonego wina wytrawnego, ja zdaje się wytrawnego nie mam, tylko swojej roboty pół wytrawne. Nie próbowałam jeszcze. Jestem akurat w trakcie gotowania gulaszu, może dodam trochę.
W ogóle połączenie mięsa z winem, czy piwem uważam za genialne.

1 komentarz:

  1. Witam ponownie! Właśnie sobie zwiedzam Twój blog, drukuję ciekawe przepisy, a teraz widzę na tym zdjęciu, że chyba mamy ten sam blat - lub panele - chodzi o wzór! Miłe zaskoczenie!
    Bardzo fanie tu u Ciebie - będę z pewnością częstym gościem, a i Ciebie zapraszam na moje strony.
    POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
free counters