środa, 10 lutego 2010

Grochówka że łycha staje

Pianie bloga i śledzenie innych blogów inspiruje mnie do własnych debiutów w kuchni. Niby proste żarcie, ale nigdy się pewnych potraw nie robiło. Tak było z grochówką. Zrobiłam no i kolejny raz nieskromnie stwierdzam, że wyszła przepyszna. Przepis niby z Kuchni Polskiej, ale przeze mnie zmodyfikowany.



Składniki:
1,5 szklanki grochu łuskanego
3 marchewki
3 cebule
100 g wędzonego boczku (ja uważam za genialny boczek z Biedronki)
pętko kiełbasy
kawałeczek selera korzeniowego
1 duża pietruszka
kilka ziemniaków
kawałeczek żeberka lub innego mięsa z kością
4 ząbki czosnku (ja dałam więcej bo mi jakoś słabo było go czuć)
Przyprawy:
Ja dodałam kostkę bulionową Knorr "Na wędzonym boczku"
1 duży liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Vegeta
Pieprz
Majeranek
Maggi, lub Delikat w płynie Knorr

Groch zalać wodą i pozostawić do namoknięcia przez 1,5 godziny. Potem w tej samej wodzie zagotować go z żeberkiem, następnie dodać pokrojoną w talarki marchewkę, całą pietruszkę, selera, liść laurowy i ziele angielskie i ewentualnie kostkę bulionową. Gotować. W tym czasie podsmażyć na teflonowej patelni boczek pokrojony w paseczki, jak się trochę wytopi tłuszczu dorzucić kiełbasę pokrojoną w pół talarki. Podsmażyć do zrumienienia, dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w dużą kostkę. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę i razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub posiekanym dodać do zupy. Gotować wszystko aż groch i wszystkie warzywa będą miękkie.
Na końcu wyjąć pietruszkę, selera, żeberko (mięso obrać z kości i wrzucić z powrotem do zupy).
Przyprawić majerankiem, solą pieprzem, vegetą i magi.
Wszystko musi mieć zdecydowany smak.
Zagotować.


Wypasiona Grochówka!

Smacznego!

1 komentarz:

  1. wszystko pięknie, tylko po co psuć smak tymi wszystkimi chemicznymi paskudztwami? i to w takiej ilości? Dobry boczek, kiełbasa, mięso i przyprawy naturalne powinny wystarczyć..

    Z tymi korektami grochówka super:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails