Według przepisu, który podała mi moja mama, a biszkopt zawsze wychodzi.
Składniki:
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki tortowej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
czubata szklanka cukru
Żółtka oddzielić od białek, rozetrzeć w misce z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać do żółtek na przemian pianę z białek i przesianą mąkę tortową.
Piec 10-15 minut w 170'C, potem kolejne 50 minut w 180-190'C.
Jeśli chcemy uzyskać biszkopt bardziej taki na placek biszkoptowy, na przykład na jakiś spód biszkoptowy pod krem i galaretkę, gdzie biszkoptu się akurat niczym nie nasącza można dodać 3 łyżki oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz