piątek, 26 lutego 2010

Biszkopt

Według przepisu, który podała mi moja mama, a biszkopt zawsze wychodzi.

Składniki:
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki tortowej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
czubata szklanka cukru


Żółtka oddzielić od białek, rozetrzeć w misce z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać do żółtek na przemian pianę z białek i przesianą mąkę tortową.
Piec 10-15 minut w 170'C, potem kolejne 50 minut w 180-190'C.

Jeśli chcemy uzyskać biszkopt bardziej taki na placek biszkoptowy, na przykład na jakiś spód biszkoptowy pod krem i galaretkę, gdzie biszkoptu się akurat niczym nie nasącza można dodać 3 łyżki oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails