sobota, 20 lutego 2010

Wiejski smalec

No cóż masa kalorii, ale czy ktoś zaprzeczy że jest dobre?

Składniki:
I tu mam problem, bo ja wszystko daję na oko. więc mniej więcej:
2 szklanki skwarek domowej roboty (wytopionych ze słoniny pokrojonej w kostkę)
1 szklanka smalcu domowej roboty
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
kawałek (około 100 g) podgardla lub boczku
Dodatkowo: jabłko - ja akurat nie daję, bo powoduje, ze smalec jest mniej trwały
Sól, pieprz, majeranek

Podgardle lub boczek oraz skwarki zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości smalcu. W garnku stopić smalec, dodać usmażoną cebulę, zmielone skwarki i boczek, wyciśnięty przez praskę czosnek no i jeżeli dodajemy jabłko to należy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Przelać do glinianego garnuszka. Zostawić do ostygnięcia.



Najlepiej smakuje ze swojskim chlebem i ogórkiem kiszonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails