poniedziałek, 1 lutego 2010

Tarta z jabłkami



Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 paczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny

Obłożenie:
2 duże jabłka
płatki migdałowe
1,5 łyżki masła
1 łyżka miodu

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybki i schłodzić

Na patelni rozpuścić masło i miód, dodać płatki migdałowe, sporo, ale tyle, żeby wszystkie były zanurzone w maśle i w miodzie. Chwilę smażyć.

Formę na tartę wysmarować tłuszczem (ja używam smalcu) i posypać mąką krupczatką. Obkleić foremkę ciastem kruchym, dowolnie udekorować brzegi (pozawijać, zrobić fakturę widelcem, cokolwiek). Ponakłuwać widelcem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jabłka pokroić w cieniutkie plasterki, ułożyć ciasno na cieście, polać polewą migdałową.

Piec około 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails