poniedziałek, 1 lutego 2010
Tarta z jabłkami
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 paczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny
Obłożenie:
2 duże jabłka
płatki migdałowe
1,5 łyżki masła
1 łyżka miodu
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybki i schłodzić
Na patelni rozpuścić masło i miód, dodać płatki migdałowe, sporo, ale tyle, żeby wszystkie były zanurzone w maśle i w miodzie. Chwilę smażyć.
Formę na tartę wysmarować tłuszczem (ja używam smalcu) i posypać mąką krupczatką. Obkleić foremkę ciastem kruchym, dowolnie udekorować brzegi (pozawijać, zrobić fakturę widelcem, cokolwiek). Ponakłuwać widelcem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jabłka pokroić w cieniutkie plasterki, ułożyć ciasno na cieście, polać polewą migdałową.
Piec około 20 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz