sobota, 13 lutego 2010

Żeberka z miodem i keczupem

Wspaniały przepis, w sam raz, aby zabłysnąć czymś na imprezie. Przepis zaczerpnięty od kuchareczka58

Składniki:
1,5-2 kg żeberek
3 łyżki miodu
2 butelki keczupu (użyłam Włocławek Łagodny, ale pierwotny przepis głosi, że ważne jest aby to były Pudliszki Pikantny, nie wiem zrobiłam po swojemu)
4 cebule
olej do smażenia
czosnek
sól
pieprz

Żeberka natrzeć dzień wcześniej czosnkiem, posolić i popieprzyć. Na drugi dzień podsmażyć krótko na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja ułożyłam je na sporej blaszce w rękawie do pieczenia, chociaż jest dość trudno wszystko poukładać. Na oleju pozostałym po żeberkach zeszklić cebulę pokrojoną w półplasterki, następnie rozłożyć ją na żeberkach.
Miód połączyć z keczupem i zalać utworzonym sosem żeberka. Zawiązać rękaw, lub przykryć naczynie żaroodporne pokrywką. Wstawić do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec pół godziny, potem zmniejszyć temperaturę do 190 i piec jeszcze około 1,5 godziny.

1 komentarz:

  1. Nadine, swietne przepisy, zaraz lece robic te zeberka w keczupie chociaz jest godzina 8.53rano ale nie podoba mi sie tlo na tej stronie. Za duzo kolorow.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails