Składniki:
5 jaj
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ze składników przygotować tradycyjny biszkopt kakaowy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie ubijamy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie łączymy z puszystą masą. Przelewamy ciasto do okrągłej formy o średnicy 24cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170oC.
Ja zrobiłam biszkopt według przepisu mojej mamy odpowiednio zmniejszając proporcje, bo biszkopt nie musi być przecież wysoki jak na tort.
.jpg)
Na krem:
3 szklanki mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
250g wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
2 i 1/2 szklanki mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wiórki kokosowe i dusić na małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły. Następnie dodać kostkę masła. W pozostałej połowie szklanki mleka rozprowadzić budyń śmietankowy i dodać go do pozostałej masy, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Polewa:
tabliczka czekolady gorzkiej
tabliczka czekolady mlecznej
40 g masła
Rozpuścić połamaną czekoladę w kąpieli wodnej (garnek z czekoladą na garnku z wrzątkiem) jak się rozpuści dodać masło i mieszając chwile pogrzać. Polewa będzie się pięknie lała.
Masę kokosową rozprowadzić równomiernie na cieście, a na niej rozprowadzić polewę czekoladową i wstawić do lodówki.
Koniecznie zdjęcie poproszę. No i jak tu pracować...
OdpowiedzUsuń/iz.a