środa, 10 lutego 2010

Serek topiony domowej roboty

Bardzo ciekawy i prosty przepis na serek topiony. Wychodzi w smaku prawie taki jak ze sklepu, a niektórzy pewnie stwierdzą że lepszy. Bardzo kremowy i można dodać dowolne przyprawy. Ja zrobiłam pierwszy raz z czosnkiem (wyszedł super) i z szynką. Zrobiłabym ze szczypiorem, ale akurat nie miałam w lodówce.

Składniki:
0,5 kg twarogu. Wydaje mi się, że najlepszy jest taki swojej roboty, ale z tego co wiem, to można spokojnie zrobić ze sklepowego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 roztrzepane żółtka
1 łyżka masła
szczypta soli
dowolne przyprawy

Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z sodą. Zostawić na jakiś czas. Zacznie się proces topnienia twarogu, zrobi się taki mazisty i lepiący. Jak się dość dobrze stopi można dodać żółtka, masło i sól. Dobrze wymieszać.
Przełożyć do garnka i gotować na parze aż się wszystko rozpuści i stopi. Dodać przyprawy.
Przełożyć do miseczki lub do jakiejś foremki i pozostawić do zastygnięcia w lodówce.


Serek topiony z czosnkiem


Serek topiony z szynką

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails