niedziela, 14 lutego 2010

Jarzynka marchewkowo-fasolkowo-kukurydziana

Tak po prostu do obiadu - dobra rzecz.

Składniki (w zależności od upodobań, proporcje dowolne):

* marchewka
* fasolka szparagowa
* kukurydza
* cukier
* sól
* łyżka masła

Marchewkę obraną i pokrojoną w pół talarki zalać wrzącą wodą tak, aby tylko ją przykryć (zalewanie wrzącą wodą warzyw podobno sprawia, ze nie tracą one tak bardzo witamin). Chwilę poddusić z łyżką masła, aż zacznie się robić miękka. Następnie dodać fasolkę szparagową i dalej dusić, a na koniec kukurydzę. Doprawić cukrem i solą. Doprowadzić wszystko do miękkości. Na koniec można wierzch oprószyć lekko mąką, aby było gęściejsze.

Można podawać zrumienionym masełkiem z bułeczką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails