sobota, 20 lutego 2010

Serowe kluski kładzione

Uwielbiam wszystko co z twarogiem. A w szczególności to co gotowane czy pieczone. No i moją kolejną propozycją na danie twarogowe są kluski kładzione. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Pomysł zaczerpnięty ze strony

Robi się je dosłownie w 10 minut, w drugie 10 gotuje. Smakują wspaniale. Myślę, że to doskonałe danie dla dzieci, chociaż się jeszcze sama o tym nie przekonałam bo moje Bliźniaki piją na razie tylko mleczko. Ale kiedy przyjdzie czas na pewno im zaserwuję.

Składniki:
1/2 kg twarogu (myślę, że najlepiej już kupić gotowy zmielony)
3 jajka
2 łyżki kaszy manny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
cukier lub aromat waniliowy
1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto ma być "paćkowate". W tej chwili brakuje mi porównania, ale ma być gęściejsze niż na lane kluski, a wolniejsze niż ciasto na pierogi leniwe, czy zwykłe.

Zagotować wodę w garnku, lekko ją osolić. Na wrzącą wodę kłaść po łyżce ciasta. Będzie ładnie odchodziło od łyżki. Kiedy kluski wypłyną gotować jeszcze około 5 minut.



Podawać polane masełkiem z bułeczką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails