wtorek, 23 lutego 2010

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:
jakaś kostka (żeberko, może być tez udko z kurczaka, kość schabowa)
150 ml szczawiu zawekowanego
2 marchewki
kilka ziemniaków
pietruszka
kawałek selera
4 jajka
śmietana
liść laurowy
ziarenko ziela angielskiego
2 ziarenka pieprzu
vegeta
maggi

Kość zalać wodą zagotować, do wrzącego wywaru z kości wrzucić w całości marchewkę, pietruszkę i selera. Trochę podgotować, następnie dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotować na małym ogniu do miękkości. Mięso wyjąć, obrać z kości i wrzucić z powrotem do zupy, pietruszkę i selera wyrzucić (oczywiście jak ktoś lubi to może sobie zostawić), a marchewkę wyjąć, pokroić w talarki i wrzucić z powrotem do zupy. Dodać szczaw, gotować jeszcze 15 minut. Na koniec dać pokrojone w cząstki jajka, zabielić śmietaną, doprawić vegetą i maggi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails