środa, 17 lutego 2010

Kluski śląskie

Nie muszę chyba wyjaśniać, ze jest to super szybki i prosty sposób na wykorzystanie pozostałych ziemniaków. Kluski śląskie dużo łatwiejsze są od kopytek, bo nie trzeba nadawać im tego kształtu kopytka (rolować wałka, wycinać), tylko kulka, dziurka i jest kluska. Przepis pochodzi od mojej mamy.



Składniki (myślę, że jest to ilość dla 4 osób):
1 kg ugotowanych ziemniaków
1-2 jajka
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki pszennej
sól
ewentualnie olej, cebula, skwarki





Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków, lub po prostu potłuc dobrze tłuczkiem. Wszystkie składniki zagnieść dokładnie. Z niewielkiej ilości ciasta lepić kulki, w każdej z nich zrobić palcem wgłębienie.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie do wypłynięcia + dodatkowo 5 minut.
Wyciągać łyżką cedzakową.

Podawać z cebulka zrumienioną na oleju lub ze skwarkami

Dla mnie super dodatek do gulaszu z buraczkami.



... A na drugi dzień można tak ...



Polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails