Przepyszne knedle, przewinęły się już przez nie jeden blog...
Składniki:
250g twarogu
1 jajko
szczypta soli
ok 3/4 szklanki mąki
2 łyżki roztopionego masła
zamrożone mrożone truskawki (lub inne owoce: śliwki, morele)
Ser zmielić lub po prostu dobrze rozgnieść widelcem. Dodać sól, jajko i stopniowo dodawać make. Jeżeli ser jest wilgotny, dodać trochę więcej mąki (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta ziemniaczanego). Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Zawinąć w folię i schłodzić przez około 2 godziny, można je zostawić w lodówce na całą noc. Nastawić lekko osoloną wodę do gotowania knedli w szerokim rondlu.
Ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować cienki placuszek i oblepić nim truskawki dobrze sklejając brzegi. Układać na lekko oprószonej mąką stolnicy. Delikatnie włożyć knedle do gotującej się wody i zagotować na dużym ogniu. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut. Delikatnie wyjąć knedle łyżką cedzakowa.
Podawać gorące, polane masłem ze zrumienioną bułeczką i posypane cukrem, lub ze śmietaną i z cukrem. Można też posypać je lekko cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz