niedziela, 21 marca 2010

Zebra



... czyli słynne PRL-owskie ciasto. Nie wiem czemu, ale taki przydomek u nas to ciasto ma.



Zrobiłam je tak:

3 szklanki mąki
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oranżady (najlepiej bezbarwnej, albo jakejs jasnej, bo jak użylam czerwonej, to ciasto wyszlo mi lekko różowawe)
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 lyżki kakao
aromat waniliowy

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać potem olej i oranżade, mąkę z proszkiem, a na końcu delikatnie połączć z ubitą na sztywno piana z białek. Podzielić ciasto na dwie równe częsci i do jednej z nich dodać kakao.
Nakładać po trzy łyżki na srodek tortownicy na przemian ciasta ciemnego i ciasta jasnego.
Piec 40 minut w 180'C i 15 minut w 200'C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails