czwartek, 18 marca 2010

Duszona kapusta czerwona

Zostala mi mala glówka kapusty czerwonej w lodówce. Dumalam, dumalam, jak ją tu przyrządzić, ostatnio ja jedlismy w surówce, a dzisiaj postanowilam ją udusić. I co? Wyszla wysmienita. A oto jak ją zrobilam:



Skladniki:
mala glówka czerwonej kapusty
1 cebula
sok z cytryny
1 lyżka mąki
sól
pieprz
vegeta

Kapustę posiekalam, podlalam gorąca wodą (nie dużo) i od razu dalam sok z cytryny, żeby z kapusty nie uszedl kolor, a z wody nie zrobil sie "denaturat". Dusilam na malym ogniu okolo 15 minut. W tym czasie na oliwie zeszklilam pokrojoną w kostkę cebulę, do usmażonej cebuli dodalam mąke i zrobilam zasmażkę. Dodalam do kapjsty i dalej dusilam aż kapusta zrobila się calkiem mięciutka. W między czasie doprawilam solą, pieprzem, vegetą i sokiem z cytryny. Trzeba dobrze doprawić, żeby kapusta nabrala smaku, w przeciwnym razie, może wydać się nieco mdla. Mi podpasowala. Super do jakiegos kotlecika, zarówno na cieplo jak i na zimno.

1 komentarz:

  1. Czy pani miala juz Do czynienia z denaturatem?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails