czwartek, 25 marca 2010

Sałatka z makrelą i pesso

Sałatka, z cyklu "sprzątam lodówkę"



Wykorzystałam:

szklankę kaszki makaronowej pszennej Pesso*
pól makreli wędzonej
2 ogórki kiszone
pól puszki kukurydzy
pól cebuli czerwonej
pól cebuli czosnkowe (taka biala)
4 jajka na twardo
kilka piórek szczypiorku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz



Pesso zalać wrzątkiem, tak, żeby tylko przykryć, pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Jajka i ogórki pokroić w kostkę, szczypior i cebulę posiekać, makrelę rozdrobnić.
Połączyć wszystkie składniki, wymieszać z kukurydzą.
Doprawić majonezem, solą i pieprzem.

*Dla wyjaśnienia, pesso, jest to drobna kaszka makaronowa w formie takich napompowanych, lekkich kuleczek. Produkowana przez firmę Wodzisław, można dostać w supermarketach (pszenną, pszenno-gryczaną, pszenno-kukurydzianą). Jest dobra alternatywa dla kuskusa. Bardzo smaczna i o ciekawej konsystencji. Równie blyskawiczna jak kuskus.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails