To chyba najsmaczniejsze bułeczki jakie do tej pory zrobiłam. Przppis pochodzi z książki "Chleb własnego wypieku" Mirjam Beile Wydawnictwo Multico.
Zagniotłam je w maszynie, ale ręcznie oczywicie też można.
Wyszły pierwsza klasa.
Składniki (na 12 sztuk):
400 ml wody
10 g masła
10g soli
500g mąki pełnoziarnistej drobno mielonej (ja dałam mąkę "Pełne Ziarno" Lubella)
25g swieżych drożdży
okolo 1/2 szklanki ziaren, dowolnych, wedle uznania (płatki owsiane, pestki dni, siemię lniane, słonecznik)
Jeżeli zagniatamy w automacie, to oczywiscie wszystkie składniki umieszcza się w odpowiedniej (podanej) kolejnosci, nastawia program "Ciasto" (u mnie wyrabianie + wyrastanie).
Wyrobione ciasto wyjąć z formy, jeszcze raz zagniesć rękoma, przykryć sciereczką i odstawić na 15-25 minut.
Z ciasta uformować 12 bułeczek. Ciasto jest trochę lepkie, więc trzeba podsypywać mąką. Obtoczyć w płatkach owsianych, kminku, siemieniu lnianym lub innych dowolnych ziarnach. Układać na natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Jeszcze raz przykryć i odstawić na 20-30 minut
Piec w piekarniku nagrzanym do 220'C przez 20-25 minut.
pyszne:)
OdpowiedzUsuń