piątek, 9 kwietnia 2010

Sałatka kijowska - warstwowa sałatka z tuńczykiem


Nie wiem skąd moja siostra wytrzasnęła ten przepis, ale pierwszy raz jadłam tę sałatke własnie u niej i od tamtej pory gosci u mnie na większosci imprez, a już obowiązkowo w Wielkanoc, bo jest leciutka, "jajkowa", wiosenna i przepyszna. Myslę, że też dosć oryginalna. Ja ją po prostu uwielbiam.

Składniki:
5 jajek
puszka dobrego tuńczyka (ja używam do sałatek zawsze w oleju, bo jest bardziej aromatyczny, ale oczywiscie może też być w sosie własnym)
10 dag sera żółtego
20g masła
1 cebula czerwona lub biała (czerwona ładniej wygląda)
majonez

Ponieważ salatki się niczym nie doprawia, moja rada jest taka, żeby nie żalować na skladniki dobrej jakosci, takich jak tuńczyk czy majonez, bo to naprawdę potem czuć w salatce. Przede wszystkim tuńczyk powinien być dobry.

Masło zamrozić, jajka ugotować na twardo, ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, białka oddzielić od żółtek.
Na płaskim talerzu układać kolejno:
Białka jaj starte na tarce o dużych oczkach
Ser żółty
Polowę tuńczyka
Kilka lyżek majonezu równomiernie rozprowadzonych
Masło - starte na tarce o dużych oczkach
Cebulę pokrojona w drobna kostkę
Drugą połowę tuńczyka
Kilka łyżek majonezu rozprowadzonych równomiernie (tak jak poprzednia warstwa)
Żółtka starte na tarce o małych oczkach

Wierzch można udekorować posiekanym szczypiorem

Sałatka jest dobra od razu i na drugi dzień.

21 komentarzy:

  1. lubię tą mocno żółtą warstwę jajek na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładnie i apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam takie cudo kiedyś! Jestem przed śniadaniem i Twoja propozycja wydaje mi się szczególnie miła. Wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie szukam przepisu na ciekawą sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. próbowałam - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sałatka napewno smaczna, spisałam składniki

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjna sałatka - moi goście byli zachwyceni;)dziękuję za przepis...

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wyśmienicie, to mój numer jeden na dzisiejszy wieczór wsród sałatek (:

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam sałatkę na Wielkanoc i muszę przyznać jest rewelacyjna! Gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tą sałatkę robię od wielu lat, tylko dodaję do niej jeszcze ogórek kiszony. Cebulę zawsze czerwoną :) Każdy się nią zachwyca, ale z pewnością nie jest to sałatka LEKKA. Dużo majonezu, dużo sera żółtego i tuńczyk w oleju ... więc z pewnością nie polecam jako coś codziennego, tylko na wszelkiego rodzaju okazje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. jedna puszka tuńczyka starczy? chciałabym zrobić ją na święta. Czy wychodzi dużo tej sałatki? Będzie sporo gości i zależy mi żeby nie był to maly talerzyk tylko taka spora miseczka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zetrzeć całą kostkę masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Chyba 1/10 kostki, w przepisie wyraźnie napisane 20 gram masła

      Usuń
  14. U mnie babcia pierwsza ją robiła i potwierdzam, jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada smakowicie i kisząco. Tak sobie myślę, majonez rozumiem, ale masło? Hmmm. Czy to jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło jest konieczne. Cały urok tej sałatki polega właśnie na tym :)

      Usuń
  16. Ja dodaję jeszcze ogórek konserwowy bomba

    OdpowiedzUsuń
  17. Zamiast masła radzę dodać starty na tarce zamrożony serek topiony- wybrać ulubiony smak.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
free counters