piątek, 9 kwietnia 2010
Sałatka kijowska - warstwowa sałatka z tuńczykiem
Nie wiem skąd moja siostra wytrzasnęła ten przepis, ale pierwszy raz jadłam tę sałatke własnie u niej i od tamtej pory gosci u mnie na większosci imprez, a już obowiązkowo w Wielkanoc, bo jest leciutka, "jajkowa", wiosenna i przepyszna. Myslę, że też dosć oryginalna. Ja ją po prostu uwielbiam.
Składniki:
5 jajek
puszka dobrego tuńczyka (ja używam do sałatek zawsze w oleju, bo jest bardziej aromatyczny, ale oczywiscie może też być w sosie własnym)
10 dag sera żółtego
20g masła
1 cebula czerwona lub biała (czerwona ładniej wygląda)
majonez
Ponieważ salatki się niczym nie doprawia, moja rada jest taka, żeby nie żalować na skladniki dobrej jakosci, takich jak tuńczyk czy majonez, bo to naprawdę potem czuć w salatce. Przede wszystkim tuńczyk powinien być dobry.
Masło zamrozić, jajka ugotować na twardo, ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, białka oddzielić od żółtek.
Na płaskim talerzu układać kolejno:
Białka jaj starte na tarce o dużych oczkach
Ser żółty
Polowę tuńczyka
Kilka lyżek majonezu równomiernie rozprowadzonych
Masło - starte na tarce o dużych oczkach
Cebulę pokrojona w drobna kostkę
Drugą połowę tuńczyka
Kilka łyżek majonezu rozprowadzonych równomiernie (tak jak poprzednia warstwa)
Żółtka starte na tarce o małych oczkach
Wierzch można udekorować posiekanym szczypiorem
Sałatka jest dobra od razu i na drugi dzień.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
lubię tą mocno żółtą warstwę jajek na wierzchu.
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie i apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńJadłam takie cudo kiedyś! Jestem przed śniadaniem i Twoja propozycja wydaje mi się szczególnie miła. Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńwłaśnie szukam przepisu na ciekawą sałatkę.
OdpowiedzUsuńpróbowałam - pyszności :)
OdpowiedzUsuńsałatka napewno smaczna, spisałam składniki
OdpowiedzUsuńrewelacyjna sałatka - moi goście byli zachwyceni;)dziękuję za przepis...
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie, to mój numer jeden na dzisiejszy wieczór wsród sałatek (:
OdpowiedzUsuńZrobiłam sałatkę na Wielkanoc i muszę przyznać jest rewelacyjna! Gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuńJa tą sałatkę robię od wielu lat, tylko dodaję do niej jeszcze ogórek kiszony. Cebulę zawsze czerwoną :) Każdy się nią zachwyca, ale z pewnością nie jest to sałatka LEKKA. Dużo majonezu, dużo sera żółtego i tuńczyk w oleju ... więc z pewnością nie polecam jako coś codziennego, tylko na wszelkiego rodzaju okazje :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńjedna puszka tuńczyka starczy? chciałabym zrobić ją na święta. Czy wychodzi dużo tej sałatki? Będzie sporo gości i zależy mi żeby nie był to maly talerzyk tylko taka spora miseczka :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna:)
OdpowiedzUsuńZetrzeć całą kostkę masła?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńChyba 1/10 kostki, w przepisie wyraźnie napisane 20 gram masła
UsuńU mnie babcia pierwsza ją robiła i potwierdzam, jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie i kisząco. Tak sobie myślę, majonez rozumiem, ale masło? Hmmm. Czy to jest konieczne?
OdpowiedzUsuńMasło jest konieczne. Cały urok tej sałatki polega właśnie na tym :)
UsuńJa dodaję jeszcze ogórek konserwowy bomba
OdpowiedzUsuńZamiast masła radzę dodać starty na tarce zamrożony serek topiony- wybrać ulubiony smak.
OdpowiedzUsuń