piątek, 2 kwietnia 2010

Chleb żytni razowy

Kolejny pomysł na pieczywo znalazłam na opakowaniu z mąką pszenną razową, która cudownym trafem pojawiła się, w naszym mizernie zaopatrzonym Mini Markecie. A oto on.



Składniki:
450g wody
450g mąki pszennej razowej
220g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, jak się rozpuszczą dodać trochę mąki i cieplej wody. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę i stopniowo wlewać wodę jednoczenie mieszając ciasto ręką. Wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawić do wyrośnięcia na okolo 40 minut.
Następnie przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia.
Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200'C przez 50-60 minut. Po wyjęciu chleba z piekarnika pozostawić chleb w formie na okolo 10 minut następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

1 komentarz:

  1. mmmm wyglada przesmacznie. robilam kiedys chlebek razowy ale wyszedl dziwnie mokry.mozesz napisac czy ten tez taki jest, czy bardziej kruchy? przepis bardzo ciekawy i kuszacy:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails