środa, 21 kwietnia 2010

Mini chlebek ziemniaczany z czosnkiem


No po prostu co pysznego.
Przepis pochodzi z książki: "Chleb własnego wypieku" Mirjam Beile



A robi się go tak:

Składniki (na malą keksówkę):
190ml wody
40ml mleka
420g mąki pszennej Typ 550
1 jajo średnie (kategoria M)
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
15g masla
2 male surowe ziemniaki starte na tarce (jak na placki)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.



Ja oczywiście byłam leniwa i wrzuciłam wszystko w podanej wyżej kolejności do automatu i z głowy. Ale jak najbardziej można zagnieść ręcznie mieszając wszystkie składniki, przy czym drożdże proponuję rozmieszać z cukrem i odrobiną ciepłego mleka i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Potem dodać je do reszty składników i dobrze wyrobić.
Przełożyć do wysmarowanej smalcem keksówki i pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku (200'C) 50 minut.

1 komentarz:

  1. lubię gdy w chlebie zawarte są ziemniaki, bo wtedy jest dłużej świeży :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails