niedziela, 25 kwietnia 2010
WANILIOWE PANCAKES
Przepyszne, puszyste i leciutkie acz bardzo sycące placuszki. Moje pierwsze pancakes. Gdzieś na jakimś blogu ktos napisał o nich, że powodują uczucie, jakby "jadło się chmurkę" i muszę przyznać, że cos w tym jest. Przepis zaczerpnęłam od spencera i za nim też chciałabym go zacytować jesli można:
Składniki (na ok. 20 sztuk):
2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
2 filiżanki maślanki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki oleju
nasionka z 1/2 laski wanilii (dałam aromar waniliowy Dr Oetker'a)
Przygotowanie:
Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo apetyczne....takie leciutkie i puszyste jak chmurka
OdpowiedzUsuńJakie piękne wyszły Ci ten pankcakes.. Takie puchate i bardzo profesjonalne..aż trudno uwierzyć, że to Twój debiut;)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle piękne i puchate, gratuluję debiutu.
OdpowiedzUsuńJak pokażę zdjęcia tych pancakes moim dzieciom, to zaraz mnie zapędzą do robienia. Pancakes i muffiny to nasza pasja i testujemy wszystkie przepisy. Robię podobne tylko dadaję mąkę pełnoziarnistą. Pozdrawiam
Asia
cudne chmurki :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie trafiłam na twój blog szukając przepisu na tort makowy. Powiem szczerze ,że polubiłam nie tylko przepis i rady (ile razy mielić mak i dlaczego ) , ale również inne wariacje na temat food. Zaglądnę do ciebie za jakis czas. Pozdrawiam cieplutko z dalekiej ( a jakże bliskiej -internet) Kanady.
OdpowiedzUsuńAtka
Szalej w kuchni i pisz !