środa, 5 maja 2010

Bułeczki z czosnkiem


Boskie. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz pochłonęliśmy je w moment. Były wprost rewelacyjne, na drugi dzień robiłam je znowu. Ja uwielbiam czosnek, a to jest jedna z najlepszych form jego wykorzystania.
Przepis pochodzi od Dorotus. Cytuję:

Składniki na 12 bułeczek:

•400 g mąki pszennej chlebowej
•20 g drobnego cukru
•pół łyżeczki soli
•1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
•260 g mleka
•30 g masła, roztopionego
Ponadto na posmarowanie:
•1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie przygotować nadzienie:

•60 g miękkiego masła
•4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (wg mnie stanowczo zbyt mało, dodałam 5, ale kolejnym razem dodam z 8 :)
•2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)- ja dalam mrożoną
Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg. Można też ponakładać farsz łyżeczką

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.



Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na bułeczki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam czosnek i też szykuję się na te bułeczki :) Piękne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, te bułeczki będą przebojem u mnie. Wszyscy jesteśmy czosnkolubni! Dziękuję za pomysł i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też się na nie czaiłam.. ale jakoś nie udało się zrobić. Teraz jednak jestem podwójnie zachęcona ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham bułeczki z masłem czosnkowym..a Twoje wyglądają zabójczo.. Takie złote.. Jej..chyba mnie przekonałaś do ich popełnienia..

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietnie Ci wyszly. Ja od zawsze lubie pieczywo czosnkowe. Ten przepis czeka juz od jakiegos czasu w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że coraz szersze grono czytelników mojego skromnego bloga zagustowało w bułeczkach. Warto

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam :) wyszły bardzo dobre z lekko chrupiącą skórką i miękkim środkiem, następnym razem dam więcej soli bo do tego czosnku sól mi pasuje bardzo. Szkoda ze wychodzi tylko 12 małych z porcji. Dzięki za przepis. Pozdrawiam :) Elsidka

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
free counters