piątek, 7 maja 2010

Kurczak po cygańsku

Moja propozycja na obiad. Bardzo smaczny i soczysty kurczaczek. Ja w ogóle lubię bardzo sposób pieczenia mięsa w keczupie. Ono wtedy nabiera takiego wyrazistego smaku. gorąco polecam. Przyrządzenie tego dania jest bardzo proste, a można nim zabłysnąć na obiadku z rodziną lub imprezie ze znajomymi :-)
Przepis pochodzi z paczki z przyprawami do kurczaka.



Składniki:
8 porcji z kurczaka (nóżki, podudzia)
8 łyżek keczupu (dla mnie istnieje tylko Włocławek łagodny) - keczupu może być też trochę więcej, wtedy jest więcej sosu.
2 cebule
oliwa
czosnek świeży lub granulowany
papryka w płatkach
gałka muszkatołowa (nie dużo)
sól
pieprz

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać przyprawami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja często mięso do obiadu nacieram przyprawami wieczorem poprzedniego dnia, wtedy ma ono czas "przejść" porządnie przyprawami.
Rozgrzać dobrze oliwę na patelni. Obsmażyć krótko kurczaka ze wszystkich stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na oleju pozostałym po kurczaku zeszklić lekko cebulę posiekana w kostkę lub ćwierć talarki. Dodać keczup i chwilę dusić.
Wytworzonym sosem posmarować porcje kurczaka.
Wstawić do nagrzanego do 220'C piekarnika i piec 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 45 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.
U mnie po tym czasie kurczak był lekko twardawy, więc piekłam go jeszcze 10 minut, ale to pewnie zależy od piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails