wtorek, 4 maja 2010
Macaroni Cheese
Ci którzy kiedykolwiek chwilę zabawili na Wyspach powinni choć raz zetknąć się z tą potrawą, jest ona bowiem stałym elementem każdej jadłodajni, bardzo popularna i o wdzięcznej nazwie. Przepis zaczerpnęłam z bloga Lisiczki
Danie wyszlo identycznie, jakie jadalam w Szkocji. Bardzo kaloryczne, ale naprawdę smaczne.
Nic w przepisie nie zmieniłam, więc cytuję:
SKŁADNIKI:
55 g masła
600 ml mleka
5 łyżek mąki
170 g startego sera żółtego
3 łyżki startego parmezanu
220 g drobnego makaronu (np. macaroni) - dalam Fussili
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta gałki muszkatołowej - radzę ostrożnie z tą galką bo mi się trochę sypnęło i bylo potem czuć
sól i pieprz
Można użyć macaroni, jak w oryginale lub innego drobnego makaronu.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z oliwą z oliwek.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło i mąkę i gotujemy na wolnym ogniu aż powstanie lekko gęsty sos. Zdejmujemy z ognia, dodajemy około 80 % sera żółtego (reszta na wierzch), gałkę muszkatołową, doprawimy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlewamy do naczynia z makaronem i dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy pozostałym serem żółtym i parmezanem. Zapiekamy w piekarniku aż wierzch będzie ładnie spieczony, około 40 - 60 minut.
Etykiety:
Gałka muszkatołowa,
Makaron,
Masło,
Mąka,
Mleko,
Obiadek,
Parmezan,
Przekąski,
Ser żółty,
Zapiekanki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam to danie! ten ser i makaron tworzą idealną parę!
OdpowiedzUsuń