środa, 2 czerwca 2010

Młoda kapusta duszona

Kolejny przepis na mlodą kapustę od Edysi (gorąco polecam jej blog, ja najczęsciej korzystam z jej pomyslów).
Kapustka z dodatkiem przecieru pomidorowego - idealny zestaw. Pycha.

Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól , pieprz, vegeta , ew. cukier do smaku
- oliwa lub smalec
- 1 łyżeczka mąki
- posiekany koperek - dużo!

Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki , a następnie w paseczki . Włożyć do garnka , wlać trochę wody , wsypać łyżeczkę vegety i dusić do miękkości . Cebulę pokroić w kosteczkę , podsmażyć na tłuszczu , pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki , zasmażyć . Kiedy kapusta jest już miękka , dodać do niej podsmażoną cebulkę , wymieszać . Następnie wrzucić przecier pomidorowy , doprawić solą , pieprzem i cukrem , dodać koperek - wymieszać , jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu - i podawać na ciepło.

7 komentarzy:

  1. u mnie tez dzis to danie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie duużo.. koperku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomite, polecam jeszcze dodać czosnek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie ; czy bez wegety i innych delikatów to już w kuchni nic zrobić nie można ? Przecież to największe gó....o

    OdpowiedzUsuń
  5. co ty taki sztywniak jesteś.Ja pozostaję przy tradycyjnych ziołach ,lecz nie widzę niczego złego w vegecie,jako cukrzyk nie używam kostek rosołowych ,bo to hiper konserwant.-wyluzuj.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dodaje nie tylko koperku ale też pora, pietruszki, lubczyku, liści selera...

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zaraz będę robił według tego przepisu, jedyna zmiana, to świeże pomidory podduszone, zamiast koncentratu.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails