Ultra szybka, ultra prosta i ultra smaczna. Mój mąż do tej pory nie może uwierzyć że tak szybko robi się to ciasto i że nie musi go wcale zagniatać. Otóż to prawda i gorąco przepis wszystkim polecam.
Przepis pochodzi z książeczki "Przepisy czytelników. Zima" z Biblioteczki Poradnika Domowego
Składniki:
6 jabłek (można też dodać gotowe jabłka ze słoiczka)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru (ja bym dała trochę mniej, bo całość wydaje mi się trochę za
słodka)
1 szklanka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny
pól łyżeczki cynamonu
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, podzielić powstały proszek na 3 części. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wysmarować grubo masłem, wysypać na to 1 część proszku, wyłożyć połowę jabłek, wysypać kolejną część proszku, drugą połowę jabłek, a na wierzch ostatnią część sypkich składników. Na wierz ułożyć wiórki masła
Piec 70 minut w 190'C
Pycha!
środa, 30 czerwca 2010
środa, 2 czerwca 2010
Młoda kapusta duszona
Kolejny przepis na mlodą kapustę od Edysi (gorąco polecam jej blog, ja najczęsciej korzystam z jej pomyslów).
Kapustka z dodatkiem przecieru pomidorowego - idealny zestaw. Pycha.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól , pieprz, vegeta , ew. cukier do smaku
- oliwa lub smalec
- 1 łyżeczka mąki
- posiekany koperek - dużo!
Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki , a następnie w paseczki . Włożyć do garnka , wlać trochę wody , wsypać łyżeczkę vegety i dusić do miękkości . Cebulę pokroić w kosteczkę , podsmażyć na tłuszczu , pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki , zasmażyć . Kiedy kapusta jest już miękka , dodać do niej podsmażoną cebulkę , wymieszać . Następnie wrzucić przecier pomidorowy , doprawić solą , pieprzem i cukrem , dodać koperek - wymieszać , jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu - i podawać na ciepło.
Kapustka z dodatkiem przecieru pomidorowego - idealny zestaw. Pycha.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól , pieprz, vegeta , ew. cukier do smaku
- oliwa lub smalec
- 1 łyżeczka mąki
- posiekany koperek - dużo!
Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki , a następnie w paseczki . Włożyć do garnka , wlać trochę wody , wsypać łyżeczkę vegety i dusić do miękkości . Cebulę pokroić w kosteczkę , podsmażyć na tłuszczu , pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki , zasmażyć . Kiedy kapusta jest już miękka , dodać do niej podsmażoną cebulkę , wymieszać . Następnie wrzucić przecier pomidorowy , doprawić solą , pieprzem i cukrem , dodać koperek - wymieszać , jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu - i podawać na ciepło.
Młoda kapustka do obiadu
Uwielbiam.
Zapach gotującej się kapusty kojarzy mi się z letnim przed południem w dzieciństwie. Moja mama i nieżyjąca już ukochana babcia zajadały się kapustą. A ja znalazłam u Edysi i jak tylko dorwałam na bazarze młodą kapustę zabrałam się do przyrządzenia jej.
A oto przepis:
Składniki:
- 1 główka młodej białek kapusty
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- pół pęczka koperku
- sól i cukier
Z kapusty zdjąć zwiędnięte i uszkodzone liście, resztę drobno poszatkować. Zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić.
Cebule ze szczypiorkiem pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, połączyć z kapustą, wlać bulion, przykryć i dusić około 30 minut. Pod koniec duszenia zdjąć przykrywkę, doprawić do smaku solą i cukrem, wsypać posiekany szczypiorek i dusić jeszcze ok. 10 minut.
Najlepiej smakuje gorąca, ale można jeść ją też na zimno.
Zapach gotującej się kapusty kojarzy mi się z letnim przed południem w dzieciństwie. Moja mama i nieżyjąca już ukochana babcia zajadały się kapustą. A ja znalazłam u Edysi i jak tylko dorwałam na bazarze młodą kapustę zabrałam się do przyrządzenia jej.
A oto przepis:
Składniki:
- 1 główka młodej białek kapusty
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- pół pęczka koperku
- sól i cukier
Z kapusty zdjąć zwiędnięte i uszkodzone liście, resztę drobno poszatkować. Zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić.
Cebule ze szczypiorkiem pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, połączyć z kapustą, wlać bulion, przykryć i dusić około 30 minut. Pod koniec duszenia zdjąć przykrywkę, doprawić do smaku solą i cukrem, wsypać posiekany szczypiorek i dusić jeszcze ok. 10 minut.
Najlepiej smakuje gorąca, ale można jeść ją też na zimno.
Subskrybuj:
Posty (Atom)