czwartek, 27 maja 2010
French Dimpled Rolls
A oto kolejne bułeczki z cyklu tych "obłędnych". Smakują dla mnie jak panini. Super "napompowane" w środku, rewelacyjne do zapiekania. Lista bułeczek do wykonania jest wciąż u mnie długa, ale do tego przepisu na pewno wrócę.
Przepis zaczerpnięty od Evenki
A oto on:
400 g mąki chlebowej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drobnego cukru
15 g świeżych drożdży (dałam 7 g suszonych)
120 ml ciepłego mleka (odrobinę mniej niż 1/2 szkl.)
175 ml ciepłej wody (odrobinę mniej niż 3/4 szkl.)
Mąkę przesiać z solą do dużej miski , dodać cukier , po środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuścić w mleku , wlać do dołka , lekko posypać po wierzchu mąką i zostawić w temperaturze pokojowej na 15-20 minut (do momentu , kiedy drożdże zaczną "bąbelkować"). Następnie wlać wodę i wymieszać , formując wilgotne , miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8-10 minut , aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć folią (także posmarowaną olejem) i zostawić w temp. pokojowej na ok. 1 i 1/2 godziny (aż podwoi swoją objętość).
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę , lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut żeby "odpoczęło". Podzielić na 10 części , z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę , a następnie lekko rolować , żeby nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie posypać mąką , układać na posmarowanej tłuszczem blasze w dużych odstępach. Przykryć naoliwioną folią i odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na ok. 30 minut (bułeczki powinny prawie podwoić swoją objętość). Naoliwionym kantem dłoni zrobić po środku każdej bułeczki głęboki "przedziałek". Ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st.C. , na dole umieścić pojemnik na wodę. Do pojemnika wlać 1 szkl. wody i od razu wstawić wyrośnięte bułeczki. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.
Od jakiegoś czasu mam na nie ochotę... ale zawsze jednak coś innego 'wypycha' je z kolejki.
OdpowiedzUsuńMoże w końcu i na nie przyjdzie czas?
Pozdrawiam! :)
cudne mają dziurki w środku. rzeczywiście jak napompowane..:-)
OdpowiedzUsuńo ja dzisiaj zrobilam bardzo podobne ;))
OdpowiedzUsuńte otworki powietrza wyglądają cudnie! z dżemem-wspaniałe :)
OdpowiedzUsuń