Kolejny przepis na mlodą kapustę od Edysi (gorąco polecam jej blog, ja najczęsciej korzystam z jej pomyslów).
Kapustka z dodatkiem przecieru pomidorowego - idealny zestaw. Pycha.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól , pieprz, vegeta , ew. cukier do smaku
- oliwa lub smalec
- 1 łyżeczka mąki
- posiekany koperek - dużo!
Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki , a następnie w paseczki . Włożyć do garnka , wlać trochę wody , wsypać łyżeczkę vegety i dusić do miękkości . Cebulę pokroić w kosteczkę , podsmażyć na tłuszczu , pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki , zasmażyć . Kiedy kapusta jest już miękka , dodać do niej podsmażoną cebulkę , wymieszać . Następnie wrzucić przecier pomidorowy , doprawić solą , pieprzem i cukrem , dodać koperek - wymieszać , jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu - i podawać na ciepło.
u mnie tez dzis to danie na obiad :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie duużo.. koperku :-)
OdpowiedzUsuńznakomite, polecam jeszcze dodać czosnek :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie ; czy bez wegety i innych delikatów to już w kuchni nic zrobić nie można ? Przecież to największe gó....o
OdpowiedzUsuńco ty taki sztywniak jesteś.Ja pozostaję przy tradycyjnych ziołach ,lecz nie widzę niczego złego w vegecie,jako cukrzyk nie używam kostek rosołowych ,bo to hiper konserwant.-wyluzuj.
OdpowiedzUsuńja dodaje nie tylko koperku ale też pora, pietruszki, lubczyku, liści selera...
OdpowiedzUsuńWłaśnie zaraz będę robił według tego przepisu, jedyna zmiana, to świeże pomidory podduszone, zamiast koncentratu.
OdpowiedzUsuń