czwartek, 25 marca 2010

Chlebek wieloziarnisty

To kolejny chleb, z tych, które napawają dumą kiedy się go wyjmie z piekarnika. Kolejny, który jakos sama własną fantazją skleciłam.



Składniki:
450g mąki pszennej, typ 650
150g mąki żytniej
15dag drożdże
150ml maślanki
łyżka cukru
2 łyżeczki soli
300ml letniej wody
okolo szklanki różnych ziaren, ja dalam siemię lniane, sezam, slonecznik i dynię

Drożdże posypać cukrem, jak zaczną się rozpuszczać dodac łyżkę mąki i trochę cieplej wody. dobrze rozmieszać i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Dodać do reszty składników i dobrze wyrobić, ciasto musi być gładkie, nie za scisle i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej smalcem, ewentualnie wysypanej ziarnami keksówki. Pozostawić do wyrośnięcia, aż co najmniej podwoi swoją objętość.
Piec 50 minut w 180'C

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
free counters